پر بازدیدترین
خبر های ورزشی
آمار سایت
امروز
-1
دیروز
-1
هفته
-1
ماه
-1
کل
-1
 
کد مطلب: 182948
ظريف: وارث ۶ قطعنامه تحريمي بوديم/قصد پاسخ به جليلي را ندارم
تاریخ انتشار : 1394/06/24 17:02:44
نمایش : 1452
وزير خارجه ايران گفت: فضا براي بازيگري و کنشگري ايران فراهم شده و بايد از اين فضا بيشترين استفاده را کنيم.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، محمد جواد ظريف وزير امور خارجه کشورمان در نشست کميسيون ويژه بررسي برجام که عصر ديروز (يکشنبه) در مجلس شوراي اسلامي برگزار شد، خطاب به اعضاي اين کميسيون گفت: صالحي و ساير همکاران من به عموم سوالات شما پاسخ داده‌اند و حرف جديدي ندارم، اما قصد داشتم درباره دغدغه مقام معظم رهبري که بعد از برجام چه مي‌شود صحبت کنم.

وي به تشريح ۶ قطعنامه‌اي که شوراي امنيت عليه ايران تصويب کرد، پرداخت.

وزير خارحه ايران در خصوص اظهاراتي که گفته‌اند ايران استثنا است، عنوان کرد: ايران هفت سال است استثنا است.

ظريف خاطرنشان کرد: براي اولين بار در تاريخ شوراي امنيت در مورد کشور هدف مذاکره کرديم.

رئيس دستگاه ديپلماسي درباره قطعنامه ۲۲۳۱ گفت: با مذاکرات طولاني که آقايان عراقچي و روانچي زحمت آن را کشيدند و کار سنگيني انجام دادند و بنده هم در تعدادي از آن شرکت داشتم، توانستيم ماده ۴۱ از فصل هفت را خارج کنيم و اين قطعنامه ديگر تحت فصل هفت نيست.

وي درباره بازگشت پذيري نيز اظهار داشت: بازگشت پذيري يک مصالحه‌اي بوده براي رفع تحريم‌ها. وگرنه طرف مقابل آمادگي براي رفع تحريم‌ها را نداشتند. آخرين پيشنهاد طرف غربي به دوستان تيم مذاکره کننده سابق در استانبول را مشاهده کنيد بالاترين حد رفع تحريم‌ در برابر اقدامات اساسي ايران، رفع تحريم‌هاي نفتي بوده و يک کلمه درباره رفع تحريم‌هاي شوراي امنيت در آخرين پيشنهاد غربي‌ها نبود. اين سياست ناگهان عوض نشد اصرار داشتند مرحله به مرحله تحريم‌ها را لغو مي‌کنيم. براي اينکه با اين روش مقابله شود سازوکاري را مورد توافق قرار داديم که دست ما را باز بگذارد که اگر طرف مقابل به تعهداتش عمل نکند ما برنامه را به سرعت برگردانيم بدون اينکه متهم به نقض شويم.

ظريف ادامه داد: يکي از تصميمات خوبي که بايد اتخاذ کنيم اين است که مجموعه جمهوري اسلامي اين آمادگي را داشته باشد که ضمن اينکه وزارت خارجه، مجلس و همه دستگاه‌هاي نظام به طور جدي رصد کنند که طرف مقابل اقدام مي‌کند يا خير. ما تک تک همه موارد نقض را اعتراض کرديم حتي به آمانو نامه نوشتيم.

وي افزود: تمام موارد تک به تک رصد مي‌شود. زماني برجام اجرايي شود همه بايد اين موارد را رصد کنيم و شرايط ما بايد به گونه‌اي باشد که اگر طرف مقابل نقض اساسي برجام را کرد، به سرعت برنامه خود را برگردانيم.

ظريف ادامه داد: برداشت ما اين است که ما سريع‌تر از طرف مقابل مي‌توانيم اين کار (برگشت) را انجام دهيم.

وزير خارجه در توضيح بيشتر گفت: تحريم‌هايي که عليه ايران اعمال شد يک شبه اعمال نشد، ساليان زيادي طول کشيد تا اين تحريم‌ها اعمال شد.

مذاکره کننده ارشد هسته‌اي به پروژه امنيتي سازي ايران اشاره کرد و گفت: کار زيادي در اين زمينه صورت گرفت. بسياري از مواردي که عليه ايران به خصوص در طول ۲ سال اخير اعمال شد در هيچ يک از قوانين نيست؛ نه در قوانين اروپا، آمريکا و نه تحريم‌هاي شوراي امنيت؛ بلکه کوهن به کشورهاي مختلف مي‌رفت و مي‌گفت آيا حاضريد هزينه حثيتي رابطه با ايران را بپردازيد؟ و کشورها به دليل نگراني آن هزينه‌ها، تحريم‌ها را اعمال مي‌کردند.

وي درباره تحريم‌ها گفت: تحريم‌هاي شوراي امنيت يک رشته تحريم‌هاي مرتبط با بحث اشاعه بوده و يکسري محدوديت‌هاي اقتصادي و بانکي و پولي. قرار ما اين بود که تحريم‌هاي اقتصادي، بانکي و پولي فورا لغو شود که چنين هم شده است.

ظريف ادامه داد: در قطعنامه‌هاي ۱۷۳۷ و ۱۷۴۷ حتي آموزش دانشجويان ايراني ممنوع بوده است. در قطعنامه ۱۷۴۷ هر گونه فروش اقلام نظامي به ايران ممنوع بود. اتفاقي که در قطعنامه ۲۲۳۱ و در ضميمه آن افتاده اين است که محدوديت‌هايي براي ايران اعمال مي‌شود که ما اين محدوديت‌ها را دوست نداريم.

وزير خارجه اضافه کرد: آنچه باعث شد تحريم‌ها عليه ايران تاثير بگذارد فضاي ايران هراسي بود و ما توانستيم اين فضا را برداريم بدون اينکه تحريم جديدي عليه ايران اعمال شود.

رئيس دستگاه ديپلماسي همچنين خاطرنشان کرد: دوستان ما با همکاران اروپايي و آمريکايي در تماسند که قواعدي که نوشته مي‌شود اطمينان حاصل کنيم، لغو تحريم‌ها معنادار است.

مذاکره کننده ارشد هسته‌اي گفت: شرايط براي بازيگري جمهوري اسلامي در منطقه فراهم شده است. در سفرهايم به منطقه، فضا براي بازيگري و کنشگري ايران فراهم شده و بايد از اين فضا بيشترين استفاده را کنيم.

ظريف ضمن قدرداني از مجلسي‌ها گفت: ضمن تشکر از شما به خاطر همه تلاشي که در زمينه آشنايي بيشتر و آشنا کردن مردم با جزييات برجام انجام داديد، معتقديم با نگرشي به آينده بايد دو اقدام صورت گيرد يکي اينکه اطمينان حاصل کنيم برجام به درستي اجرا مي‌شود، علاوه بر آن از شرايط کنوني براي بهبود وضع اقتصاد کشور براساس مباني اقتصاد مقاومتي استفاده کنيم و ديگر اينکه براي ايفاي نقش مهم‌تر ايران در منطقه تلاش کنيم.

وي اضافه کرد: آن چيزي که رژيم صهيونيستي را بيش از همه نگران کرده ايفاي همين نقش است و ما اين توان را داريم که اين نقش را ايفا کنيم و امروز همه اين را از جمهوري اسلامي توقع دارند.

ظريف درباره قطعنامه ۲۲۳۱ که سؤال يکي از نمايندگان بود با بيان اينکه کل قطعنامه ۲۲۳۱ براساس ماده ۴۱ است، افزود: ما گناهي نکرديم که وارث شش قطعنامه تحريمي بوديم.

وي درباره متعهد بودن آمريکايي‌ها به عدم اجراي تحريم‌ها عنوان کرد: آمريکا متعهد به عدم اجراي تحريم‌ها به صورت دائمي است و اينکه بعد از ۸ سال لغو تحريم‌ها را به کنگره ارائه کند و ما هم بعد از ۸ سال پروتکل الحاقي را به مجلس ارائه کنيم. ما متعهديم از الان تا ۸ سال ديگر پروتکل الحاقي را داوطلبانه اجرا کنيم و آن هم تحريم‌ها را اعمال نمي‌کند تا هشت سال و بعد از هشت سال بايد به کنگره ببرد و کنگره تصميم بگيرد.

رئيس دستگاه ديپلماسي اضافه کرد: تمامي قطعنامه‌هاي شوراي امنيت درباره موضوع هسته‌اي ايران بر خلاف مقررات آژانس و ... تحت فصل هفت منشور بوده است.

وي با بيان اينکه قاعده فصل هفتي با فصل هفتي مي‌رود و راه ديگري براي برداشتن تحريم نيست، عنوان کرد: اين اولين بار در تاريخ ملل متحد است که چنين اتفاقي مي‌افتد براي دولت عراق ۱۰ سال بعد از سقوط صدام اتفاق افتاد، ولي براي ما الان اتفاق افتاده است.

*من قصد پاسخ به آقاي جليلي را ندارم/اين بحث‌ها را به نفع کشور نمي‌دانم

مذاکره کننده ارشد هسته‌اي درباره اظهارات سعيد جليلي مذاکره کننده سابق درباره لغو تحريم‌ها و ... و درخواست نعمتي يکي از نمايندگان درباره اينکه به صورت شفاف براي مردم اين موارد را توضيح دهيد، با بيان اينکه من قصد پاسخ به آقاي دکتر جليلي را ندارم، گفت: زماني که ايشان مسئوليت پرونده هسته‌اي را داشتند هيچگاه، علي رغم اينکه قبلا مسئوليت داشتم و سفير در سازمان ملل بودم حتي يک بار مصاحبه نکردم چون اين بحث‌ها را به نفع کشور نمي‌دانم آن زمان با اينکه يکي از منتقدان جدي به روش‌هاي دوستان عزيز بودم، اگر تمام اسناد را بگرديد يک بار از بنده مصاحبه‌اي نمي‌بينيد و الان هم نمي‌خواهم اين عادت را بشکنم.

وي توضيح داد: کل تحريم‌هاي اقتصادي، مالي و پولي اتحاديه اروپا از روز اجرا لغو مي‌شود. کل تحريم‌هاي ايالات متحده بر شخصيت‌هاي غير آمريکايي از روز اجرا، اجراي آن متوقف مي‌شود علاوه بر آن آمريکا تحريم هواپيمايي را لغو مي‌کند، مورد به مورد اجازه خريد هواپيما به ايران مي‌دهد که ۳۵ سال است اين تحريم بر گرده مردم ايران است. تحريم ناوگان هوايي لغو مي‌شود به غير از شرکت‌هايي که به دلايل ديگر مشمول تحريم بودند.

مذاکره کننده ارشد هسته‌اي در پاسخ به سؤال يکي از نمايندگان و همچنين کوثري درباره اينکه آدرس را بدهيد گفت: شما مستندتان به يکي از برادران در هواپيمايي است. شما از آقاي پرورش بپرسيد. آن برادر که ديگر الان مسئوليت ندارد، هيچ نقشي در اين زمينه نداشتند. شما برويد هواپيماهايي که بازسازي شد و سال‌ها خوابيده بود و الان پرواز مي‌کند، را از نزديک ببينيد. يک نفر آمد در کميسيون و صحبت‌هايي را مطرح کرد که خلاف واقع بود.

ظريف ادامه داد: تحريم‌هاي شرکت‌هاي آمريکايي خارج از آمريکا برداشته مي‌شود و اجازه دارند تعامل کنند.

وي در پاسخ به اظهارات نمايندگان خطاب به آنها گفت: آيا دوستان دوست داشتند گروگان نتانياهو شويم؟

رئيس دستگاه ديپلماسي درباره تحريم‌ها نيز اضافه کرد: کل قطعنامه‌هاي شوراي امنيت براي اولين بار در تاريخ شوراي امنيت، بدون يک لحظه اجرا لغو مي‌شود.

وزير خارجه خطاب به کساني که مي‌گويند همين توافق را دارند، با بيان اينکه پيشنهاد غرب در آلماتي دست ماست و مي‌توانيم منتشر کنيم، از نمايندگان خواست که اين پيشنهاد را مطالعه کنند و افزود: دوستاني که اينقدر صدا مي‌کنند بدانند بحث‌هاي گذشته موجود است.

بذرپاش نيز در ادامه به دو قطعنامه‌اي که در زمان مسئوليت ظريف به عنوان سفير ايران در سازمان ملل وضع شده اشاره کرد و گفت که آيا تحريم‌هاي اوليه بر تحريم‌هاي ثانويه تاثير نمي‌گذارند؟ که ظريف در اين باره گفت: دو سالي که من سفير بودم چه ربطي به تحريم‌هاي اوليه و ثانويه دارد؟ مي‌خواهيد بگوييد دو قطعنامه زمان من تصويب شد، بله در آن زمان تصويب شد و بنده هيچ نقشي در تصويب و رد قطعنامه‌ها نداشتم.رسما مي‌گفتند اين بنده خدا سر کار است و الحمدالله سر کار بودم و مسئوليتي در آن زمينه ندارم.

وزير خارجه درباره پايين آمدن شاخص اقتصادي که سؤال ديگر بذرپاش بود، عنوان کرد: اينکه شاخص اقتصادي آمده پايين به خاطر اين است که اگر توافق ژنو نبود ببينيد امروز کجا بوديم، اگر توافق ژنو نبود ببينيد چقدر نفت مي‌فروختيم، اگر اين توافق نبود ببينيد فروش نفت به خاطر سياست‌هايي که از آن حمايت مي کنيد به صفر رسيده بود. اگر نبود را ببينيد؛ نه اينکه حالا شده اينقدر، قيمت نفت آمده پايين چه ربطي به توافق ژنو و برجام دارد؟ آسمان ريسمون نکنيم.

ظريف خطاب به بذرپاش افزود: اگر شما مي‌خواهيد در کشور فضاسازي کنيد با وصل موضوعات غير نامربوط به هم نمي‌توانيد.

وزير خارجه درباره کاهش شاخص بورس که سؤال ديگر بذرپاش بود، گفت:‌ اينکه وضعيت بورس ما ناجور است به خاطر شرايطي است که ۸ سال بر اين کشور تحميل شد، پول مفت در اختيار برخي قرار گرفت، شرايط خراب شد و امروز وضع بورس خراب است و اين به خاطر توافق نيست.

*پايين آمدن قيمت نفت را به برجام ربط مي‌دهيد

وي با بيان اينکه شما پايين آمدن قيمت نفت را به برجام ربط مي‌دهيد، اظهار داشت: اينها هيچ ربطي ندارد. ما صريح گفتيم کليه تحريم‌هاي مالي، پولي و اقتصادي حذف مي‌شود، ما نگفتيم تحريم‌هاي اشاعه‌اي حذف مي‌شود، تحريم فلزات اساسي مرتبط با تحريم‌هاي اشاعه‌اي است با اين تفاوت که تا حالا ممنوع بود، اما از امروز به بعد بايد اجازه بگيرند. هر کس چنين چيزي را به ايران مي‌فروخت مي‌توانستند خودش را تحريم کنند ولي امروز از کميسيون اجازه مي‌گيرد.

وزير خارجه دوباره خطاب به بذرپاش ادامه داد: فرموديد سوئيفت لغو نشده، سوئيفتي که شما اشاره مي کنيد مربوط به دو موسسه است که به دليل تحريم‌هاي غير هسته‌اي حذف شدند. وگرنه تحريمي روي سوئيفت براي بانک‌هاي عادي ما وجود نخواهد داشت.

وي گفت: خواهشم از دوستان اين است که به آينده توجه کنيد. وقتي يکي از دوستان ما مي گويد هيچ آدم عاقلي در ايران سرمايه گذاري نمي‌کند. الان صف سرمايه‌گذاري در ايران شکل گرفته است. دولت‌هاي اروپايي که اينجا آمدند، همه از بيمه‌هاي سرمايه‌گذاري آدم آوردند و همه اعلام کردند آماده سرمايه‌گذاري درا يران است.

وي گفت: ما خودمان فضاي کشور را براي سرمايه گذاري ناامن نکنيم. ما تصميم سازان و تصميم گيران اين کشور هستيم، تصميمات ما بر دنيا تاثير مي‌گذارد، اگر مي‌خواهيم در کشورمان سرمايه‌گذاري شود بايد کشور را آماده سرمايه پذيري نشان دهيم، بايد بگوييم قصد داريم برجام را اجرا کنيم. بگوييم ايران کشوري بوده که تا حالا تعهداتش را اجرا کرده و از اين به بعد هم تعهداتمان را اجرا مي‌کنيم

ظريف اضافه کرد: منافع مقاومت اين است که اين فضايي که صهيونيست‌ها ايجاد کردند بشکنيم و با هم مي‌توانيم بشکنيم.

وي خطاب به اعضاي کميسيون گفت: اگر برجام را ۵ بگيريد يا ۹۵ اگر به اندازه ۵ استفاده نکنيد مي‌شود صفر به اندازه ۹۵ هم استفاده نکنيد مي‌شود صفر؛ همه ما به عنوان يک مجموعه و افراد متعلق به يک نظام و کشور دست به دست هم دهيم، اگر ۵، ۱۵، ۲۰ يا ۹۰ است از همان استفاده کنيم؛ چرا که جاي استفاده دارد.

ظريف افزود: اگر خودمان بگوييم که ايران امن‌ترين کشور براي سرمايه‌گذاري است، اگر اين موانع برداشته شود دنيا به سمت ما مي‌آيد. مگر اينکه ما بگوييم کدام آدم عاقل مي‌خواهد در ايران سرمايه گذاري کند، سرمايه‌گذار مي‌گويد اينها چه کاسه‌اي زير نيم کاسه‌شان است که مي‌گويند آدم عاقل در ايران سرمايه‌گذاري نمي‌کند.


مرجع : خبرگزاري فارس
 
 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 
شهرستان فارسان در یک نگاه
شهرستان فارسان در يک نگاه

خبرنگار افتخاري
خبرنگار افتخاري

آخرین اخبار
اوقات شرعی
google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html google-site-verification=sPj_hjYMRDoKJmOQLGUNeid6DIg-zSG0-75uW2xncr8 google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html